floejsfod1

Svampe i det tidlige forår

Gyldengrå munkehat dufter og smager vidunderligt.. men skal vi mon sætte tænderne i den?

tlf_0005-700x666

Den står som spiselig i en enkelt af svampebøgerne på hylden og sådan er det af og til. Nogle svampe kræver et større studie i forvekslingsmulighederne, inden vi kan nyde dem kulinarisk. Det bliver mig dog en stor fornøjelse, at give den flotte caffe latte-farvede svamp en chance. Men der er heldigvis andre og meget lettere svampe her i det tidlige forår.

Du kan roligt give dig i kast med judasører. Du kan finde friske udgaver året rundt, især på hyld nær kyststrækningen. Du kan også lægge de udtørrede i blød og hvis de ser fine ud, er de fremragende kogt sammen med quinoa iblandet hård ost og avokado. Judasører er svær at forveksle med andet og den er turen værd, for den er gratis, har en fin konsistens og er fyldt med gode næringstoffer som jern, magnesium, kalium, fosfor, silicium og vitamin B1. Så medens vi venter med længsel på de rigtig sjove forårssvampe, som vårmusseron og de spiselige morkler og elledans-bruskhat, jasså er judasører en kærkommen og lidt klamt udseende ven og et udmærket kosttilskud.

Du kan også være heldig at finde sene eksemplarer af almindelig østershat, gran svovlhat og fløjsfod, eller andre svampe der er angivet som spiselige i visse bøger som f.eks. skællet stilksporesvamp.

floejsfod1Men den vinterlige fløjlsfod kan også dukke op i foråret og den er enormt lækker

Og husk nu at tage på svampeture med de lokale kendere, hav altid flere bøger som kilder og stol aldrig på et enkelt udsagn. Jeg er selv begynder på fjerde år og mine artikler er en opsamling fra bestående litteratur og egne erfaringer. Jeg kan anbefale at bruge fugleognatur.dk hvor de er lynhurtige og søde til at hjælpe dig med at kende dit eksemplar. Og husk at mange svampe faktisk også er fredede, så det er værd at bruge lidt tid på det, inden skovbunden flankeres med kurv og ambitioner. Rigtig god forårssvampetur!

KENDETEGN PÅ GYLDENGRÅ MUNKEHAT
Hat: Ca. 8 – 15 cm, flat puklet, tør og måske lidt fedtet. Muligvis med ombøjet rand. Farven er lysebrun, gråbrun, sådan lidt café latte og med tiden muligvis lidt blegere.
Lameller: Lyse, med alderen rødbrune. Dybt udrandede, brede/middelbrede lamelæg, tætte og fint savtakket. De er lyse med et rødligt, blandet gulligt skær. Sporestøvet er hvidt eller cremefarvet.

svampe_lameltilhaeftning2
Eksempel på svampe lamellers tilhæftning

Stok: Ca. 6 – 15 cm x 0,6 – 1,5 cm. Gulbrun, med lidt hvidt. Sej og fibret, men lidt blødere på midten. Den ender i en lille udvidet basis. Den sidste halvdel af stokken ser ud til at være lidt mørkere, både på mine eksemplarer og når vi ser på billeder af dem fra bøger og godkendte eksemplarer på fugleognatur.dk.
Lugt/smag: Friskt svampet, svag melagtig, lidt parfumeret og behagelig. I Jan Vesterholt’s  “Danmarks Svampe” beskriver han smagen som karkludeagtig. Det er jeg bestemt ikke enig i, men måske han har nogle usædvanligt lækre karklude?
Hvor/hvornår: Den kan i nogle år være ret hyppig og findes fra marts – juni og så igen til oktober – november. Gyldengrå munkehat vokser i flokke ved skove, vejkanter, i haver, parker og på nedfaldne grene.
Forveksling: Pas på! Kan minde om giftig rødblad som dog er sjælden og først skulle dukke op i juni. Den har i øvrigt rødt sporestøv. Du kan også risikere at forveksle med forvildede efterårssvampe, andre munkehatte, måske Sodfarvet Skærmhat og tjah.. som nybegynder kan alt forveksles, så derfor er det bedre at koncentrere sig om de mere sikre, ind til en større svampefortrolighed er opnået. Se evt. min indlæg om den på fugleognatur.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *