ADHD – tidsblind og talentfuld

Klokken 14:30 dut sharp. Det var aftalen og ikke et minut efter. Jeg skulle hente en stærk og flot fyr i Rudkøbing. Vi havde planer.

Jeg hentede ham første gang kl. 12. Eller det vil sige at jeg kiggede flovt på uret da jeg nåede frem og valgte i stedet at gå en tur med hunden. Jeg kørte hjem igen.

Andet forsøg kl. 14. og her måtte jeg endnu en gang sande et særligt kvantum tidsblindhed. Jeg rettede mine ultraflove fødder mod bilen og styrede i retning af SuperBrugsen. Der mødte jeg tre forskellige mennesker som jeg kendte. To interessante kvinder i butikken og en irriterende gut på parkeringspladsen og hurra – så var jeg lige ved at komme for sent til min aftale.

Men det lykkedes mig til sidst. Jeg kom til tiden og ham den stærke og flotte fyr stod der! Jeg fik ham med hjem og fortalte ham om de nye køkkenskabe jeg ville lave, mens vi stod i murbrokker fra et andet vigtigt projekt og lavede endnu flere planer. Køkkenlågerne skulle være med glas så jeg kunne se hvad der var inden i. Han kiggede bare mut på mig. Det sker ind i mellem at folk gør det. Mine opgaveprioriteringer virker tossede. Men læs nu lige lidt med her, der er nemlig ren magi og mavejubel i gærde.

Sundhedsmagasinet” på dr.dk har valgt at give et kig ind i ADHD hjernen på en måde som gør det lidt lettere at forstå. Det er en simpel udsendelse, men ikke desto mindre ville jeg ønske at alle lige ville give deres ADHD venner og frænder den highfive og bruge 24 minutter foran skærmen.

Det er første gang jeg hører positive vendinger om ADHD diagnosen fra offentlige instanser, så tusind tak. Licenspengene får for en gang skyld en ræddi kærlig tanke.

I Sundhedsmagasinet fortæller Jesper Carlsen på 57 år, familiefar, psykolog og selvstændig caféejer om hvordan tid kan være et problem. Han er decideret “tidsblind” – lige som jeg. Han beretter om strukturingsudfordringerne, men også om hvordan det kan forvirre ham når lukkede køkkenlåger ikke inspirerer til flow under madlavningen og at han i stedet kommer til at rode. Voila! Sikke en synkronicitet hva’.

Heldigvis indgyder den karismatisk udseende mand med de intense og kærlige øjne også håb. Impulsivitet og koncentrationsbesvær behøver ikke hæmme fremtidsdrømmene. Der skal blot få hensyn til for nogle af os for at fungere, måske flere for andre. Nogle af os har lært at kompensere, men det sker måske med store anstrengelser og på bekostning af livskvalitet. Andre af os har fundet nicher hvor vores evner springer klart frem. Som f.eks. John F. Kennedy og andre stjerner. Ja for vi har faktisk også superpowers. Vi ville f.eks. også klare os godt som jægere og samlere. Vores hjerner er muterede. Vi er wired på en anden måde som gør os handicappede på nogle områder og giver os superpowers på andre. Einstein havde formenligt også ADHD. Han opfandt relativitetsteorien. Jeg opfandt ikke køkkenskabene med glas. Men måske giver de mig tiden til at opfinde noget andet.

Normalt kan det være noget med at snige sig langs husmuren hvis man har ADHD-diagnosen i det moderne samfund. Især inden for særlige brancher. Man ønsker at værne sine fremtidsdrømme mod folks fordomme. Mest af alt fordi det kan spænde ben hvis arbejdsgivere hører om det. Diagnosen kan skræmme folk i netværket, ødelægge dates og muligvis endda problematisere samarbejde med læger og andre behandlere med indsigt i journalen. Enkelte arbejder med en baggrundsviden om at vi er særligt “autoritetsforskrækkede” og kan bruge den viden i mod os hvis vi f.eks. nægter at tage medicin (det har jeg prøvet). Mange er nemlig desværre stadig forudindtagede. Nogle tror endda at folk med ADHD ikke har empati eller ikke er til at stole på.

Vi er lige så forskellige som alle andre og ADHD er meget mere end en aktualitetsudsendelse eller en tjekliste med symptomer som alle alligevel kan genkende sig selv i.

Sundhedsmagasinet spreder et venligt lys over diagnosen og har valgt at basere udsendelsen på en psykologiuddannet ung familiefar der oven i hatten driver en café – det skisme bare fjong. Halløj for en gang ros og creme til en såret ADHD-sjæl. Der fremhæves fordele, men der bliver også set på nogle af de udfordringer vi har. Per Hove Thomsen som har skrevet en del ADHD litteratur bidrager også i udsendelsen som kan ses her.

Den flotte fyr og jeg fik indfriet vores planer. Jeg fik afleveret ham i ordentlig stand, kom af med de flove fødder og her til aften blev jeg lige lidt rigere på anerkendelse. Kimen til personlig vækst.

8 tanker om "ADHD – tidsblind og talentfuld"

 1. Smukke og dejlige indlæg. Nyder dem sådan ? Tak.

  Jeg har stor virkning af htc olien… især når jeg skal sove… men er nu løbet tør.

  Måske man ikke kan men jeg prøver:

  Ved nogle hvar man kan få det? Eller skal man til udlandet eller måske møllerup gods i Jylland?

  ?

  1. Hejsa Eva, tusind tak for dine søde ord. Jeg ved at de store facebookgruppe for kronisk syge som regel har gode kontakter. Men skriv privat til folk 😉 Blink blink blink – så tør de måske bedre afgive deres særlige kontakter.

   Synes faktisk jeg hørte forleden at nogen kunne købe olien af deres læge? Eller er det bare et kommende forsøg? Jeg krydser fingrer

 2. Hej Tamara
  Jeg har en voksen søn med ADHD, og han er nødt til at tage Ritalin for at kunne fungere. Jeg har fortalt ham om AW, og selvom han ikke tror på ånder, vil han godt give den en chance med at lave heavy metal detox. Da du jo også har detoxet en periode, vil jeg gerne spørge dig, om du nu kan mærke forskel?

  1. Hejsa Birgitte, al respekt for hans tilvalg af medicin. Nogle har stor glæde af det og det forstår jeg fuldt ud. Som ADHD’er kan det være skide svært at detoxe. For mange af os lider af en umættelig sult og går lynhurtigt “sukkerkolde”. Det må heller ikke blive for kompliceret som med fx 28 dages kuren. Jeg har desværre ikke været en flink detoxer som så mange andre i vores AW facebook gruppe, men har gjort det i en enkelt hel dag og ellers i halve, fra om eftermiddagen hvor jeg har givet leveren fred og brugt f.eks. agurke/bladselleri/æblejuicen. Jeg spiser rent AW-mad langt hen ad vejen, med enkelte tilbagefald. De kommer som regel når jeg er presset og skal nå mere end jeg kan. Så kan jeg falde i og drikke fx kaffe med mælk og selv det påvirker mig i negativ retning.

   Ren AW mad i sig selv er ret detoxene hvis jeg ikke propper mig med for mange fedtkilder. Jeg har mærket en enorm forskel fra jeg startede på AW i maj 2016. Min hukommelse er selvfølgelig stadig en ADHD-hukommelse, men den er forbedret markant og jeg kan arbejde med mit selvstudie (HF) igen hvor jeg før var sygemeldt pga. kognitiv funktionsnedsættelse. Min koncentration er markant forbedret sammen med min evne til at strukturere skole og arbejde. Men får jeg for mange projekter, så går der ged i det hele – som i går hvor jeg hentede min ven tre gange 🙂

   Coping strategien må så være at arbejde mig hen i mod færre projekter igen og se med kærlig humor på min adfærd – i stedet for selv-lede.

   Har han læst kapitlet om ADHD i Den medicinske seer? Jeg græd af glæde da jeg læste det. Selv om at han ikke tror på ånder, så vil det give mening. Jeg var også meget skeptisk i starten og jeg tror man kommer langt med de kosttilskud AW foreslår til ADHD’ere

   1. Jeg har både afprøvet CBD og THC af flere omgange i andre sammenhænge. Det havde desværre ingen positiv effekt på mig. Som sagt er vi meget forskellige os med ADHD og nogle af os har måske kroniske sygdomme som CBD’en vil påvirke på forskellig vis. Da jeg sidste gang forsøgte mig med CBD/THC olie blev jeg både sløv og tog på.

 3. Jeg elsker at følge dig Tamara :)) Du har så meget personlighed og læser/ser altid med når du poster… Du laver nogle fantastiske billeder, der har så meget at sige.., Skal helt også sikkert se udsendelsen! TAK!!! Knus Majken (gammel GOSH kollega)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *