Ugiftigt og hjemmelavet mosaikgulv

Hjemmelavet mørtel eller lim i stedet for fliseklæb og andre kemikalier?
IMG_20191112_154926 (2)
Det er et forsøg værd. Herover mit igangværende projekt med genbrugsfliser og et klikgulv skåret i former.

Bolius skriver: “Fliser blev opsat i mørtel indtil for ca. 40 år siden.” Man kan endda bruge marmelade i mindre omfang.

Derfor har jeg lavet min egen mørtel og dermed undgået fliseklæbere på markedet. Det er ikke mange år siden at Lip havde bøvl med asbest i deres produkt, så jeg tænker at det ikke er helt umuligt med en tilsvarende brøler af en ny kemiblanding.

Naturlige mørtler og limblandinger

Kalkmørtel består af læsket kalk og skarpkantet sand.
Desværre har jeg cementgulv i stuen og kalkmørtel klæber ikke til cement. Så jeg har brugt min hjemmelavede lim til en let binding direkte på cementen. Ud over et par gulvklinker har jeg også forsøgt med vægklinker og et kasseret klikgulv (det var hvad jeg havde).

“Fugemasse” blandet med den hjemmelavede lim:
Halv lim/halv cob.
Cobblandingen: ler, tang eller hundehår og strandsand

Det var den ene del af forsøget – den anden del af mosaikgulvet bliver udført med den traditionelle cob-blanding bortset fra at det er fint sand og menneskehår fra frisøren. Limblandingen mugner hvis den er for tyk og der ikke er tilstrækkelig med varme. Men den holder godt.
Til sidst skal fugerne have linoliefernis som virker som en lak.

Cobblandingen virker også godt som mørtel på mursten indendørs. Jeg er ved at afprøve forskellige naturlige malinger som kaseinmaling, kalkkasein og forskellige lindolier inde som ude.

Udendørs min træhytte, har jeg forsøgt med en rå linolie, linoliefernis og sort pigment fra kul eller oxydsort. Så må vi se hvor ofte det skal behandles inden skimlen kommer. Det er et forsøg for at undgå den fungicid som selv de økologiske malinger benytter sig af.

Anden inspiration til lignende alternative produktioner:

Træ-aske cement

Naturlig fylder

Link til Bolius Bolius artikel om fliser

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *